martedì 24 giugno 2014

Co jsme stihli za školní rok- aneb : PRÁZDNINY JSOU TU !

My už máme prázdniny !

Školní rok končil letos v Římě už 6-tého června a jsme tedy moc moc rádi. Škola je pro nás stres a odpočinek už jsme potřebovali. Může se zdát, že se v italské škole zase tak moc neučí, když si klidně dovolí mít i víc jak tří měsíční prázdniny, ale opak je pravdou. Stejně jako vloni se děti učili do posledního dne. Žádné rozlučkování, odevzdávání učebnic a uvolněná atmosféra posledního týdne školy, jak to bývá na školách českých. Do poslední minuty před prázdninami se jede podle programu natvrdo. O domácích ůkolech nemluvě. Od první třídy mají žáčci navíc minimálně dvě tříhodinové odpoledky, aby byl splněn počet hodin a škola se mohla ukončit o několik týdnů dřív. Pravdou je, že ani školy nejsou vybaveny klimatizací a trápit žáčky v rozpálených třídách by bylo spíše kontraproduktivní.
.
 Pro nás jsou prázdniny důležité nejen pro to, že si potřebujeme odpočinout ale taky pro to, že ted máme čas a klid na náš druhý rodinný jazyk, na češtinu.  Sice jsme nezaháleli ani přes školní rok, ale  jak řekla velmi trefně jedna naše paní známá jeptiška : "Ta italšina tu češtinu uplně přebombarduje."
Ta věta se mi moc líbila, protože přesně vystihuje naší situaci a platí i pro ostatní jazyky všeobecně.

 My jsme ti snaživější a snažíme se opravdu hodně. Navíc máme veliké štěstí, že se v Římě uskutečnil projekt - Škola bez hranic - a už třetím rokem jsme měli možnost chodit každou sobotu ráno i do české školy.

Jenom sobotním ranním vstáváním do další školy a ukrojením tak dalšího volného času dětem, naše snažení ale nekončilo. Museli jsme k tomu dělat i české domácí ůkoly a hlavně co je důležité, musel náš italský druháček s českým prvnáčkem v jedné osobě začít číst i česky. To byla další práce navíc.
 
Dostali jsme se do bodu, kdy už nestačí jenom to, že maminka mluví česky. Vliv okolí je veliký a k rozšíření slovní zásoby je čtení opravdu nutné. Proto čteme každý den, alespon" před spaním - česky i italsky. Přes prázdniny si ale trošku ulevíme. Než pojedeme k babičce do Čech čteme před spaním jen česky a až budeme u babičky budeme muset dočíst dvě knížky, které jsme dostali v italské škole.

Můžu napsat upřímně že bez české školy bez hranic, bysme se tak daleko nedostali.

Přečetli jsme celý slabikář pro první třídu. Pro začátek  je to výborná knížka. Určitě bych jí doporučila všem rodičům, kteří chtějí aby se jejich dítko naučilo česky i číst. Je to ze začátku velmi lehké čtení a dítě to neodradí. Ke konci jsme některé článečky četli i nekolik večerů po sobě, aby jsme se nám ta těžší slova dostala trochu lépe do hlavy.




Ted' na prázdniny jsem vybrala dětskou detektivku "Záhada ukradených diamantů", kterou jsme si přivezli už vloni z prázdnin. Pomalinku ji F. přečte. Je to moc pěkná zápletka a knížka je vytištěná většími písmenky, kde nechybí ani dostatek obrázků. Doufám, že ho zaujme a budeme moci koupit další případ detektivní kanceláře "Lasse a Maja". Také doufám, že už si ji třeba bude chtít přečíst i sám, bez "dozoru".

 
K tomu jak hodně jsme se letos snažili, bych chtěla ještě dodat, že děti česky mluví. I menší G.se po období "jenom italštiny' zase rozmluvil a někdy mi řekne celou větu uplně perfektně. Není to ale pořád. Není to tak, že by na mě oba kluci mluvili jenom česky a na stejné urovni jako jednojazyčné děti. To vůbec ne.  Oni zkrátka mluví jak se jim zachce a jak jim to přijde na jazyk. Dospěla jsem k názoru, že nemá smysl nutit je víc než je potřeba, aby se mnou mluvili jenom česky. Oni to mají totiž uplně jinak, než my co jsme vyrůstali v jednom jazyce a postupně se přiučili nějaký ten další jazyk. Mají hned od narození jazyky dva a můžou si je používat jak se jim zlíbí a jak je budou potřebovat.

 Kdo se tady musí nejvíc snažit, jsem já - jejich maminka. Aby tu češtinu stále slyšeli, aby se jim líbila, aby měli chut' se jí učit a aby jí měli rádi. To je moje moje práce a nejlépe mi jí usnadní cesta domů.

Letní pobyt v ČECHÁCH nám dá zase ten správný nášup češtiny co zrovna po ukončení školního roku potřebujeme :)

Hezké prázdniny VŠEM !

M.

Nessun commento:

Posta un commento