mercoledì 12 giugno 2013

Co se stalo u nás ve školce :

 
Jenom stručně :
 
Je to asi 3 týdny. Jdu vyzvednout G. ze školky na oběd a před branou stojí někteří rodiče, polizie a týmy novinářů s kamerami a mikrofony. Od jedné z maminek se dozvídám, že se stalo něco ošklivého. Zavřeli jednu paní učitelku za nevhodné chování k dětem a taktéž paní ředitelku za to, že nevhodné a agresivní chování k dětem této kryla a tolerovala.
 
Naštěstí pro nás, se to netýkalo přímo naší třídy. Jak už jsem říkala, já jsem se školkou a s naší paní učitelkou spokojená. Je to i rozdíl oproti školce, kam chodil F, nám tato mnohem víc vyhovuje. Hlavně nemám ani pocit, že by naše paní učitelka byla falešná. Před rodiči se přetvařovala a dělala se hodnou a milou a pak to bylo uplně naopak. S čímž jsem se v minulé školce také setkala. Člověk se může i mýlit, ale i fakt, že jsme jediná třída jen do oběda, děti jsou spokojené a klidné, je jich ve třídě málo - cca 16-náct v plném počtu a učitelku mají jen jednu, která se jim dopoledne věnuje nastoluje úplně jinou situaci a atmosféru ve třídě.
 
 Ostatní třídy jsou do 16,00. Děti ve školce jí, ale ani tříleté tam nespí a je jich ve třídičkách mnohem víc, což už samo o sobě je mnohem náročnější prostředí jak pro děti, tak pro učitelky. Děti jsou nervoznější a též paní učitelky, obvzláště ty před nástupem do důchodu což tato byla. A pokud se ještě vyhrotí nějaká nesrovnalost meti dětmi, nebo si jedna ze dvou učitelek odskočí na kafíčko, nervy začnou pracovat. Kdoví také jestli si starší učitelky doplnují během své kariéry své vzdělání a přizpůsobují se novějším trendům a přístupům k výchově. Jak já někdy říkám svým dětem, že stará škola kdysi byla jiná a mnohem přísnější.
 
 Většina rodičů z poškozené třídy měla dotyčnou paní učitelku za vzor a velmi v oblibě. Dokonce jí i bránili a zůstali z celé události v šoku. A pak v dalším šoku, když se na policii dozvěděli, že milá paní učitelka se chovala špatně právě k jejich dítěti.
 
Co se vlastně přesně stalo :
Ve školkách bývá u záchodků paní, co doprovází děti na záchod. Taková paní záchodová. A ta jednoho dne viděla, jak paní učitelka, která si myslela, že jí nikdo nevidí, dala facku jednomu dítěti. Jenže paní záchodová - budu říkat školnice - to viděla a tak se milá učitelka vymluvila, že prý chtěla dětátko jen pohladit. Načež paní školnice řekla, že pohlazení vypadá úplně jinak a šla to říct ředitelce. Dymaniku celé události přesně nevíme, ale co víme je, že ředitelka se učitelky zastala a řekli paní školníkové, že ona je tam jen přes záchody a jako za trest, aby nestrkala nos do věcí, které se jí netýkají, bude pracovat už jen v přízemí a do prvního patra nebude mít přístup. 
 
Paní školníková šla ještě ten den na policii celou událost nahlásit. Policie řekla, že případ prověří a nainstalovala tajně kamery do školky. Týden, nebo 14 dní pozorování stačilo na získání důkazů k případu a obžalování učitelky. Ta se chovala k dětem obvzláště agresivně a nevhodně, pokud byla beze svědků.
 

Rodiče se divili, že na dětech nic nepoznali a také, že děti sami, si na paní učitelku nestěžovaly. Rodičům bylo podáno vysvětlení :

Děti obvzláště malé, neumí rozeznat nevhodnost chování dospělých k nim samým. Pro děti jsou dospělí autoritou a vše co dělají je správné a oprávněné. Proto i pokud dostanou nějaký trest neumějí posoudit a rozeznat, jestli tento byl správný. Myslí si tedy, že tak to má být, že zlobily, nebo se počůraly, nebo cokoliv jiného a to co jim dospělý udělal, nebo jak se k nim choval, bylo správné a oni sami jsou na vině. 

Celý případ se dále prošetřuje. Dvě dotyčné dámy jsou v domácím vězení. Změnilo se vedení školky a rodiče dostali k dispozici psychologa.
Já sama jsem zvědavá, co se dále dozvíme. 

To co se stalo mě jenom potvrzuje moje přesvědčení, že školka na dopoledne, pokud má rodič možnost se dítěti věnovat, úplně stačí. A také to, že nikdy nevíme, co se za zavřenými dveřmi může dít a dětem bychom měli naslouchat a trávit s nimi co nejvíc času, abychom je naučili věřit sami sobě a rozeznávat dobré od špatného a respektovat jeden druhého.

M.

Nessun commento:

Posta un commento